maandag 30 juli 2007

Belgica

Dit is metrohalte Belgica op een grauwe zondagmiddag. De halte is vernoemd naar een schip, oorspronkelijk gebouwd als walvisjager. Het werd door Adrien de Gerlache gekocht voor een Belgische Antarctische Expeditie. Het schip en zijn bemanning brachten als eersten de winter op Antarctica door, omdat het schip op 28 februari 1898 vastraakte in het ijs. Pas 13 maanden later kon het via een door de bemanning zelf gegraven kanaal losbreken. Op 5 november 1899 werd het schip feestelijk onthaald in de Antwerpse haven.

In 1940 werd de Belgica (die op dat moment dienst deed als Noors drijvend visverwerkend bedrijf) door het Engelse leger opgeëist als munitiedepot. Het werd geraakt bij een bombardement in de Noorse havenstad Harstad en zonk in mei van dat jaar. In 1990 ontdekten duikers van een locale duikersclub - op een diepte van 22 meter - het wrak van de Belgica. Het wrak bergen schijnt onmogelijk.

zondag 29 juli 2007

String

Gisteren ben ik met mijn drinkebroer Jan Willem wezen eten. Gelukkig was de maaltijd al verorberd toen deze dame zich installeerde aan een tafeltje in mijn gezichtsveld.

zaterdag 28 juli 2007

Ton en Lambert



Gisteren waren mijn transsiberie-reisgenoten Ton en Lambert op visite in Brussel. Ze kwamen een toelichting geven op het 150 pagina dikke reisverslag van hun vakantie in Patagonie, eerder dit jaar.
Voor de vorm maakten we een wandelingetje langs de Europese instellingen. Het grootste gedeelte van de dag stond echter in het teken van terras en versnaperingen.


woensdag 25 juli 2007

De Brabançonne

Het politieke relletje waar menig Belg eerder deze week het schaamrood van op de wangen kreeg, had goed voorkomen kunnen worden. Had meneer Leterme maar wat vaker een bezoek aan mijn wijk moeten brengen. Toen een journalist de leider van de Vlaamse christen-democraten vroeg een stukje van het Belgisch volkslied te zingen, zette hij de Marseillaise in.
De Brabançonne, het Belgische volkslied, heeft een Nederlandse en een Franstalige tekst. Beiden zijn afgebeeld op de sokkel van een bronzen beeld op het Surlet de Chokierplein. Het staat er al sinds 1930. Als je premier wilt worden Yves, dan moest je er eens wat vaker langslopen.



Link naar optreden Leterme...

zondag 22 juli 2007

Haags strand

Dit weekeinde maakte ik een korte wandeling over een Haags strand.

woensdag 18 juli 2007

Thurn und Tassis



Aan de Brusselse haven bevindt zich een enorm groot complex dat rond 1900 werd gebouwd en dienst deed als groot douanekantoor en opslag- en distributiecentrum. Op de foto is de 'aanlegsteiger' te zien waar de koetsen en later de vrachtauto's aanmeerden om hun goederen te halen en te brengen. Jaren heeft het complex leeg gestaan, maar nu wordt het opgeknapt, worden er feesten en congressen georganiseerd en vestigen zich er trendy winkels en restaurants. Dit gedeelte van het complex moet nog weer in gebruik worden genomen.

zondag 15 juli 2007

Clare en Ted in de echt verbonden

Ted en Clare zijn vanaf gisteren een echtpaar. Een prachtig feest was het. Niet alleen omdat er goeie champagne werd geschonken en de zon scheen. Het was een feest dat helemaal klopte. Met een grappige burgemeester, emotionele speeches en een gezellige groep mensen. Ik zou haast zeggen, Ted en Clare, doe dit vaker.





zondag 8 juli 2007

Straat in Sint-Joost

Dit is de Warmoesstraat, in Sint-Joost-ten-Node, op een zonnige zondagmorgen. De zon, die weerkaatst in de bruine glaswand van de kantoortoren, rechts van de straat, zorgt voor een vreemde gloed.

zaterdag 7 juli 2007

Ommegang

Afgelopen week was Keizer Karel in Brussel, samen met zijn zoon, Filips (de kroonprins van Spanje en hertog van Brabant). Karel had ook zijn twee zussen meegebracht. Het trok niet alleen Clare, Ted en mij naar het centrum van de stad. Het zat er vol met chique eregasten. De Prins van Oranje, Willem de Zwijger, was er ook. En natuurlijk trokken hele zwermen hofdames en raadsheren, de jachthonden van de keizer en alle adel uit de hele omtrek naar Brussel. Ook de vermogende burgers en dus het voetvolk en een handvol Commissieambtenaren liep mee in de processie naar de Grote Markt. Tot het hart van de festiviteiten (de Grote Markt) geraakten wij echter niet. De toegangskaarten waren aan de prijs… En het was een beetje regenachtig. En al een beetje donker. Daardoor zijn de meeste foto’s mislukt. Op de foto hieronder staat een zweterige minstreel afgebeeld.




In 1549 kwam dit hele gezelschap ook al naar Brussel. Keizer Karel onder- tekende toen een Pragmatieke Sanctie. Die bepaalde dat vanaf dat moment de zeventien Nederlandse provinciën voorgoed onder eenzelfde vorst zouden dienen.

De processie of ommegang richting de Grote Markt van Brussel wordt elk jaar nog eens dunnetjes overgedaan. De Belgische koning was dit jaar niet van de partij bij dit Renaissance feestje. Hij lag in het ziekenhuis te revalideren van een operatie. Hij kreeg een nieuwe heup. Vanochtend is hij uit het ziekenhuis ontslagen.

dinsdag 3 juli 2007

Reisadvies

Je bent van plan met een rechtstreekse trein van Den Haag naar Brussel te rijden. Op het station kom je er achter dat de trein van vijf uur om onbekende maar vast begrijpelijke redenen niet rijdt. Dan kan je een uur wachten op de volgende trein, maar je kan ook het advies van de conducteur op het perron opvolgen. Je neemt dan de trein naar Dordrecht, stapt er over op de stoptrein naar Roosendaal. Daar neem je de boemel naar Antwerpen Centraal om aldaar de trein te nemen die, inderdaad, om zes uur uit Den Haag is vertrokken. Voordeel van een dergelijk reisschema is dat het je tien minuten extra de gelegenheid geeft om een fotootje te maken van het nieuwe station van Antwerpen.