zaterdag 7 juli 2007

Ommegang

Afgelopen week was Keizer Karel in Brussel, samen met zijn zoon, Filips (de kroonprins van Spanje en hertog van Brabant). Karel had ook zijn twee zussen meegebracht. Het trok niet alleen Clare, Ted en mij naar het centrum van de stad. Het zat er vol met chique eregasten. De Prins van Oranje, Willem de Zwijger, was er ook. En natuurlijk trokken hele zwermen hofdames en raadsheren, de jachthonden van de keizer en alle adel uit de hele omtrek naar Brussel. Ook de vermogende burgers en dus het voetvolk en een handvol Commissieambtenaren liep mee in de processie naar de Grote Markt. Tot het hart van de festiviteiten (de Grote Markt) geraakten wij echter niet. De toegangskaarten waren aan de prijs… En het was een beetje regenachtig. En al een beetje donker. Daardoor zijn de meeste foto’s mislukt. Op de foto hieronder staat een zweterige minstreel afgebeeld.




In 1549 kwam dit hele gezelschap ook al naar Brussel. Keizer Karel onder- tekende toen een Pragmatieke Sanctie. Die bepaalde dat vanaf dat moment de zeventien Nederlandse provinciën voorgoed onder eenzelfde vorst zouden dienen.

De processie of ommegang richting de Grote Markt van Brussel wordt elk jaar nog eens dunnetjes overgedaan. De Belgische koning was dit jaar niet van de partij bij dit Renaissance feestje. Hij lag in het ziekenhuis te revalideren van een operatie. Hij kreeg een nieuwe heup. Vanochtend is hij uit het ziekenhuis ontslagen.