woensdag 9 mei 2007

Geen gekonkel

Vandaag viert Europa dat de Luxemburger Robert Schuman op deze dag in 1950 zijn Schumanplan introduceerde. Dat plan moest ervoor zorgen dat Duitsland en Frankrijk hun kolen- en staalsector integreerden. Het was het begin van wat tegenwoordig de Europese Unie heet.

Nederlandse kranten kopten vandaag met nieuws over Europa. De nieuwe plannen van het Nederlandse kabinet voor wijziging van het Europees verdrag houden de hoofdmoot van de Europese ‘grondwet’ intact. SP-populist Van Bommel sprak onmiddellijk van een ‘ordinaire wisseltruc’. Jammer is dat. Het wordt tijd voor een aanpassing van het verdrag van Nice. 27 commissarissen is onhandig, net als almaar besluiten bij unanimiteit. En over immigratie kunnen maar beter op Europees niveau afspraken worden gemaakt.

De Europese instellingen worden door veel Nederlanders gezien als geldverslinders, als praathuizen met achterkamertjes, gesmoes, vriendjespolitiek en gekonkel. Dat is niet waar. Voor gekonkel moet je naar Konkel. De bus naar dit een wijkje in Sint-Pieters-Woluwe vertrekt bij de bushalte midden tussen het hoofdgebouw van de Europese Commissie en het raadsgebouw. Als je de buschauffeur een euro in zijn jasje stopt, hoef je geen kaartje te kopen.