zondag 20 mei 2007

Na een maand...

...was het weer tijd voor een tripje. Met mijn vaste tripjespartner trok ik deze keer naar Kroatië. Het was een tamelijk passieve vakantie. En dat is uitstekend bevallen. We hebben ons niet teveel verdiept in de oorlog die er nog niet zo lang geleden woedde. We bezochten enkel toeristische attracties.

De eerste stop was Split. We stonden niet te lang stil bij de economische crisis waarin onze gastvrouw zich bevindt. Haar pensioen van 200 euro maakt bijbeunen als pensionhouder noodzakelijk. Elke dag wacht ze op het busstation op potentiële logees die voor 13 euro per nacht mogen komen logeren in haar flat. Wij bekeken de oude Romeinse binnenstad en maakten een fotootje van het standbeeld van bisschop Grgur Ninski. Het werd gemaakt door de beroemde beeldhouder (vooral Zagreb staat vol met zijn werk) Ivan Mestrovic (1883 - 1962).



Op dag drie lagen we van elf tot vijf op een idyllisch strand op het eiland Hvar. 's Avonds aten we in het pittoreske gelijknamige havenstadje. Echt vakantie.



Onderweg naar Zagreb stopten we in het park van Plitvice. Mooi park en prima weer. Al waren we er buiten het hoogseizoen, het was er al tamelijk druk op de smalle paadjes. En de wandeltochtjes die er voor de toeristen keurig staan aangegeven, zijn voor mietjes.



In Zagreb sliepen we in een hotel met een nachtportier met een ochtendhumeur. Maar Zagreb is een mooie stad om een dagje in rond te lopen. We overwogen ons een weekje ziek te melden en nog wat langer te blijven, maar we zijn alweer thuis.