donderdag 31 mei 2007

Donkere wolken


pakken zich samen boven Europese instellingen

maandag 28 mei 2007

In zijn element

Het is niet mijn gewoonte om foto's van anderen te bloggen. En ook foto's die al maanden oud zijn heb ik nog niet eerder op het net gezet. Maar voor foto's van deze klasse maken we een uitzondering. Bedankt Margarita.

Onze oudjaarsavond staat altijd in het teken van gedichten en sinterklaascadeautjes. Michiel besloot zich na die plichtplegingen pas in het feestgedruis te storten. En hij vloog er toen ook meteen vol in. Gewapend met vuurwerk, sigaar en champagne is hij hier onderweg naar buiten. Het regent een beetje. Maar dat kan de pret niet drukken.

zondag 20 mei 2007

Na een maand...

...was het weer tijd voor een tripje. Met mijn vaste tripjespartner trok ik deze keer naar Kroatië. Het was een tamelijk passieve vakantie. En dat is uitstekend bevallen. We hebben ons niet teveel verdiept in de oorlog die er nog niet zo lang geleden woedde. We bezochten enkel toeristische attracties.

De eerste stop was Split. We stonden niet te lang stil bij de economische crisis waarin onze gastvrouw zich bevindt. Haar pensioen van 200 euro maakt bijbeunen als pensionhouder noodzakelijk. Elke dag wacht ze op het busstation op potentiële logees die voor 13 euro per nacht mogen komen logeren in haar flat. Wij bekeken de oude Romeinse binnenstad en maakten een fotootje van het standbeeld van bisschop Grgur Ninski. Het werd gemaakt door de beroemde beeldhouder (vooral Zagreb staat vol met zijn werk) Ivan Mestrovic (1883 - 1962).



Op dag drie lagen we van elf tot vijf op een idyllisch strand op het eiland Hvar. 's Avonds aten we in het pittoreske gelijknamige havenstadje. Echt vakantie.



Onderweg naar Zagreb stopten we in het park van Plitvice. Mooi park en prima weer. Al waren we er buiten het hoogseizoen, het was er al tamelijk druk op de smalle paadjes. En de wandeltochtjes die er voor de toeristen keurig staan aangegeven, zijn voor mietjes.



In Zagreb sliepen we in een hotel met een nachtportier met een ochtendhumeur. Maar Zagreb is een mooie stad om een dagje in rond te lopen. We overwogen ons een weekje ziek te melden en nog wat langer te blijven, maar we zijn alweer thuis.

zaterdag 19 mei 2007

Bedainen, mag ik vare bier van joe?




Voordat ik vorige week met Pieter naar Kroatië vertrok, dronk ik met een groepje Haagse Groningers een paar biertjes aan het Plein. Dat was zo gezellig dat ik me begin te realiseren dat terugkeren naar Den Haag geen straf zal zijn.


woensdag 9 mei 2007

Geen gekonkel

Vandaag viert Europa dat de Luxemburger Robert Schuman op deze dag in 1950 zijn Schumanplan introduceerde. Dat plan moest ervoor zorgen dat Duitsland en Frankrijk hun kolen- en staalsector integreerden. Het was het begin van wat tegenwoordig de Europese Unie heet.

Nederlandse kranten kopten vandaag met nieuws over Europa. De nieuwe plannen van het Nederlandse kabinet voor wijziging van het Europees verdrag houden de hoofdmoot van de Europese ‘grondwet’ intact. SP-populist Van Bommel sprak onmiddellijk van een ‘ordinaire wisseltruc’. Jammer is dat. Het wordt tijd voor een aanpassing van het verdrag van Nice. 27 commissarissen is onhandig, net als almaar besluiten bij unanimiteit. En over immigratie kunnen maar beter op Europees niveau afspraken worden gemaakt.

De Europese instellingen worden door veel Nederlanders gezien als geldverslinders, als praathuizen met achterkamertjes, gesmoes, vriendjespolitiek en gekonkel. Dat is niet waar. Voor gekonkel moet je naar Konkel. De bus naar dit een wijkje in Sint-Pieters-Woluwe vertrekt bij de bushalte midden tussen het hoofdgebouw van de Europese Commissie en het raadsgebouw. Als je de buschauffeur een euro in zijn jasje stopt, hoef je geen kaartje te kopen.

zondag 6 mei 2007

Metroverbod

Op het perron van elk metrostation in Brussel hangen de 'veiligheidsvoorschriften voor de reizigers'. Als je de regels een beetje strikt uitlegt, mag ik niet meer mee. Sinds twee weken loop ik rond met mijn hand in het gips. Het zweet dat zich onder dit harnas ophoopt, begint een penetrante lucht te verspreiden. Het is verboden in de rijtuigen plaats te nemen met pakken die door hun reuk de reizigers kunnen verwonden, besmeuren, storen of hinderen. Uit voorzorg loop ik morgen naar mijn werk. Van veiligheidsvoorschriften voor medewerkers van de Europese Commissie is mij gelukkig niets bekend.

zaterdag 5 mei 2007

Tegenvaller

Brussel kent een boel hoogtepunten. Maar om hoogtepunten te kennen zijn er ook dieptepunten nodig. Het Theatre Toone is zo’n dieptepunt. Ik raad eenieder aan om dit poppentheater te mijden. De houten bankjes zitten niet alleen krap en oncomfortabel, de voorstelling is ook teleurstellend. Flauwe grappen, flauwe stemmetjes en het plot van MacBeth is verdraaid. Het museum dat in de pauze kan worden bezocht, blijkt gewoon een bar te zijn waar weer een paar euro’s kunnen worden uitgegeven. Nee, hier komen we niet meer. Ik heb u gewaarschuwd.

Op de rechter foto zijn Clare en Ted te herkennen, vlak voor de voorstelling zal beginnen. Clare lijkt er nog wel zin in te hebben. Maar Ted heeft al in de gaten dat we ons naar een verkeerde plek hebben laten lokken.

Hamburg



Behalve Enschede bezocht ik vorig weekeinde ook Hamburg. Ook al zo'n stad die in werkelijkheid veel aangenamer is dan ik me eerder had voorgesteld. We fietsten er langs de Elbe, maakten er een boottochtje op de stadsplas en dronken er, bij een beach club, heel trendy, Astra bier.

Beelden en een baby



Afgelopen weekeinde heb ik kort vriend Ivo en zijn gezin bezocht. In een met zon overgoten Enschede verdeelden we onze aandacht evenwichtig over dochter Laurie en de sculpturen van de stad. En die stad bleek een stuk gezelliger dan ik had gedacht. OK, mijn gids liet me natuurlijk vooral de mooiste plekjes zien. Maar ik kreeg toch het idee dat Enschede een gezellige levendige stad is, met mooie gebouwen, straten en pleinen. En met mooie beelden dus.