zaterdag 29 oktober 2011

Hadfield Street

Vandaag een politiek getint blogje. Ik toog naar Hadfield Street, een straat waar ik nog wel eens vaker over zal bloggen. Het is een lange rustige straat, dwars door de stad, van de Stabroek Markt naar het National Exhibition Centre in Sophia. Ergens halverwege bevindt zich de Walter Rodney Memorial Site. Vlak om de hoek, tegenover de gevangenis van Camp Street, werd de politieke, militante activist en politicus in 1980 vermoord. Het is een treurige plek. Verrassend en teleurstellend, dat de vermoorde man, die internationaal aanzien genoot, met schijnbaar visie en charisma, nog maar zo weinig aandacht krijgt in Guyana. Het lukt zelfs niet om een monument (dat overigens pas in 2005 werd onthuld) voor de man te onderhouden. Hij zette zich in voor de (zwarte) arbeidersklasse en verzette zich met zijn politieke beweging de Working People´s Alliance (WPA) tegen de dictatuur van de Burnham (PNC). Het wordt algemeen aangenomen dat hij in opdracht van de dictator werd vermoord. De huidige PNC, de tweede partij in omvang, die overigens met name de Afro-Guyanees vertegenwoordigt, neemt nauwelijks afstand van de gruwelijkheden onder dat regime. De partij heeft er daarom wellicht geen belang bij de herinnering aan Rodney levend te houden. De grootste partij in Guyana, regeringspartij PPP/C vindt haar kiezers vrijwel uitsluitend onder de Indo-Guyanese bevolking en heeft dus ook geen belang bij een monument voor een man die zich inzette voor de rechten van de zwarte onderklasse. En zo ligt er een flinke voorraad plastic flessen rond het grote blok graniet, zijn het hekwerk en de betonnen paaltjes kapot en is de plaquette van de steen afgerukt.







Inzoomen op de poort boven het stuk graniet levert deze foto op. WAR? Oorlog? Van 1942 tot 1980? Ongelukkig gekozen afkorting voor Walter Anthony Rodney, geboren op 23 maart 1940 in Georgetown en vermoord op 13 juni 1980, ook in Georgetown.







De plek waar Rodney overleed, in zijn auto; in John Street, achter de gevangenis van Camp Street. Het pakje dat hij net in ontvangst had genomen, ontplofte in zijn schoot.




Het fotootje van Rodney bovenaan deze pagina heb ik natuurlijk niet zelf gemaakt. Ik heb het gevonden op DEZE website, waar ook een vrij uitgebreide omschrijving van het leven van Rodney valt te vinden.