maandag 1 februari 2021

€ 555.237.619

El Mundo, een Spaanse krant, zette dit weekend het duizelingwekkende exacte salaris van Messi op haar voorpagina. Maar het is allemaal niet zo erg als het lijkt. Het bedrag is bruto, en het is voor een periode van vier jaar. Netto blijft er jaarlijks niet veel meer over dan een schamele €69 miljoen (inclusief vakantiegeld en kerstgratificatie, exclusief lease auto en de kinderopvangtoeslag).

NOS.nl probeerde het bedrag op een interessante manier grijpbaar te maken voor Jan Modaal. Het rekende uit hoeveel iPhones van €912,10 Messi vier jaar lang per uur kan kopen zonder zich in de schulden te hoeven steken. Ze kwamen op 9. Nu weten we pas echt dat ie veel verdient.

Iedereen heeft natuurlijk een mening over zo'n salaris. Er zijn mensen die beweren dat ie het geld waard is. Barcelona genereert door Messi meer omzet dan hij als salaris ontvangt. Anderen beweren het tegenovergestelde. Hij brengt Barcelona aan de rand van een financiële afgrond. Koeman, de trainer van de club, heeft ook een mening over de affaire. "Iemand die dat bedrag lekt, heeft geen toekomst bij Barça", zei hij op de persconferentie van gisteravond. Ik snap dat ie zijn speler in bescherming wil nemen, maar waarom mag een supporter niet weten wat zijn ster verdient? En volgens mij wisten we al lang dat ie een exorbitant salaris ontvangt. Alle ophef dus voor niets.

Messi zelf liet als reactie zijn linkervoet spreken. Zijn 650ste doelpunt voor Barcelona, gisteren tegen Athletic de Bilbao, was weergaloos. Een vrije trap vanaf ruim 20 meter strak in de kruising. Waarde? 358 iPhones.