woensdag 12 juni 2013

Debat over een containerschip

De vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport sprak vandaag met de Minister en de Staatssecretaris van VWS, aan de hand van het VWS Jaarverslag, over de zorguitgaven in 2012. Een vreselijk belangrijk debat. Volgens enkele kamerleden althans. Het ging immers over een heleboel geld (bruto BKZ bedroeg in 2012 zo'n €68 mrd). De publieke tribune bleef leeg. Er zaten niet meer dan vijf mensen. Zo belangrijk zal het debat dan toch wel niet geweest zijn. Of zat iedereen, net als ik, aan het internet gekluisterd?

Eigenlijk was het geen echt debat. De kamerleden zaten er een beetje machteloos bij. Ze bedankten allemaal omstandig de goede hulp die ze ontvingen van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR), maar moesten toch vooral benadrukken dat het maar een lastige materie is. Er is nog teveel onduidelijkheid over wat er in 2012 precies is uitgegeven, laat staan waaraan precies, en waarom. Een van de kamerleden vroeg naar de sterke stijging in de uitgaven in de gehandicaptenzorg. Van Rijn kon niet veel anders zeggen dan dat hij het ook niet precies wist, en dat ie het nader zou onderzoeken. 

Het CDA-kamerlid Bruins Slot vergeleek Schippers met de schipper op een containerschip, die in het donker, met haar handen op de rug, de boot in veilige haven moet zien te loodsen. De Minister was het ermee eens. Met haar reactie "We kunnen nog niet veel over 2012 zeggen. Het golft nog erg op en neer" maakte ze de beeldspraak compleet.

Schipper(s): "Het golft nog erg op en neer"

Gelukkig is er in tijden van onduidelijkheid altijd nog Renske Leijten, de rots in de branding, het lichtend baken. Het stond niet op de agenda, maar ze bracht ze toch maar weer even aan de orde; 'de tranentrekkende schandalige vertrekpremies'. Het klonk alsof ze er echt een traantje bij moest laten. Eigenlijk heb ik voortdurend het idee dat de verongelijkte Leijten elk moment in huilen kan uitbarsten, wanneer ze de Minister weer eens onder uit de zak geeft. Best knap.

Maar het debat kabbelde verder rustig verder. Men was het eens. Het is lastig. Maar er komt een commissie, er komt ambtelijk overleg met de kamer, er komt zelfs een IBO. En volgend jaar, bij de bespreking van het Jaarverslag over 2013, dan begrijpen we het allemaal een stuk beter.