woensdag 16 maart 2011

German's Restaurant (9)
























Terwijl er een kerncentrale in brand staat in Japan, terwijl Gaddafi Libische steden bestook en terwijl zich ook in Guyana langzaam een ware ramp voltrekt, blijf ik, alsof er niets aan de hand is, fijn verslag uitbrengen van bezoekjes aan lunchgelegenheden in Georgetown.

Over de eerste twee rampen praat Astrid Kersseboom je wel bij. Voordat ik de lunch bespreek, zal ik toch kort even de ramp in Guyana beschrijven: Het regent. Al een paar maanden. Niet onophoudelijk, maar geregeld. Vrijwel iedereen in dit land woont langs de kust, onder zeeniveau. Een zeedijk beschermt tegen de oprukkende zee. Overvloedig regenwater stroomt door sluizen bij eb de zee in. Bij vloed stroomt het naar een soort van reusachtig overloopgebied. Een stelsel van kanalen en meren, buiten de hoofdstad. Deze zogenaamde 'conservancy' is sinds vanmiddag helemaal vol. Hij is dus te klein, of tijdens eb zijn er te weinig uitgangen om hem snel leeg te laten lopen. Of het regent natuurlijk simpelweg te veel. Het gevolg is dat deze plas water overstroomt richting bewoond gebied. Er zijn al duizenden mensen getroffen. Ze kunnen hun huis niet meer in, ze zijn hun oogst kwijt. Het leed voltrekt zich nu nog vooral in de buitendorpen, maar bij aanhoudende regen loopt ook Georgetown verder onder. Morgen ga ik hamsteren.

Dan, ook belangrijk, de lunch. Vandaag was ik in German's Restaurant. De zaak heeft een soort van snackbarinrichting, maar ze verkopen vooral soep. Enorm grote borden. Kippensoep en rundvleessoep. Smakelijk, maar te lomp. Niet met stukjes vlees, maar met hele runderlappen. Niet met stukjes, maar met hele aardappelen. En er zitten ook een soort van reusachtige meelballen in. De aankleding van de zaak is op zich wel aardig. Er hangen moderne lampen, en de tafels en stoelen zijn nieuw. Er hangen zelfs fotolijstjes aan de muur. Maar het is er druk en het is er te groot en te onrustig. Het is een komen en gaan van mensen. Er staat een lange rij klanten bij de kassa. Er schalt muziek door de zaak. Ik weet het niet. De zaak mist iets. Morgen gauw weer eens ergens anders eten.

Ambiance: 5
Keuken: 6
Service: 6
Prijs: 7