zaterdag 4 februari 2012

Shiv Chanderpaul Drive

Het laatste stuk van New Garden Street heet sinds 2009 naar één van de beste cricketspelers uit de Guyanese geschiedenis, Shivnarine Chanderpaul (1974). Hij was een tijdje de beste slagman ter wereld. Tegenwoordig speelt hij, in de herfst van zijn carrière, voor Warwickshire in Engeland. Hij kende grote successen in Bourda (The Cornerstone), een cricketstadion aan bovengenoemde straat. Ik ben er dit weekeinde een kijkje wezen nemen.

Het complex straalt traditie uit. Net als de hele cricketsport zelf trouwens. De West Indies wonnen voor het eerst een testmatch tegen Engeland in 1930 (met 289 runs). Dat gebeurde op het Bourda cricketveld. Het stadion werd in 1885 aangelegd op een voormalige suikerriet plantage. Over de jaren is het stadion steeds een beetje uitgebreid. Recent is er echter een tribune afgebroken.

In 2007 werden in Guyana zes wedstrijden van de ICC Cricket World Cup gespeeld. Het Bourda stadion voldeed niet aan de eisen voor dat toernooi. Daarom werd er een nieuw stadion gebouwd, grotendeels op kosten van de Indiaase overheid. Sindsdien is Bourda in verval. De Georgetown Cricket Club (GCC) genereert onvoldoende middelen voor onderhoud sinds er geen grote wedstrijden meer in worden gespeeld.


De hoofdtribune van Bourda, vanaf Chanderpaul Drive...

Bourda in lang vervlogen tijden...

Bourda vandaag, uitgebreid, maar in verval...

De Guyana Cricket Hall of Fame...

Bourda cricketstadion vanaf Church Street, uitzicht op de Lance Gibbs tribune...