donderdag 23 december 2010
Oasis (3)
Ambiance: 7
Keuken: 8
Service: 8
Prijs: 6
vrijdag 17 december 2010
Ali Baba (2)
Ambiance: 8
Keuken: 9
Service: 7
Prijs: 6
donderdag 16 december 2010
Het Nationaal Archief
Als nieuwbakken lid werd ik uitgenodigd voor de kerstactiviteit van de Guyana Heritage Society; een excursie naar het Nationaal Archief. Samen met zo´n 20 society-genoten luisterde ik naar een praatje van de archivaris, kreeg ik een rondleiding door het gebouw, keek ik naar een antiek filmpje over lokale indianen, at ik enkele snacks en dronk ik een alcoholische kokosdrank. Zelf zou ik een slechte archivaris zijn. Ik bewaar bijvoorbeeld vrijwel alle emails die ik ontvang en verstuur. Met een dergelijk beleid zou het niet al te ruim behuisde archief hier allang uit zijn voegen zijn gebarsten. Niet dat het archief in een goede staat is. OK, volgens de kenners heeft het archief een paar juweeltjes in haar bezit. Maar helaas gaat het instituut gebukt onder een enorme hoeveelheid achterstallig werk. Een uitbreiding is hard nodig, en hier en daar moet nog een kastje netjes worden ingeruimd. Dat mag blijken uit de foto van de eerste de beste kast die ik voor mijn lens kreeg. Maar het was een leuk uitstapje. Het heeft me enthousiast gemaakt om meer over Guyana te weten te komen. Mijn lidmaatschap van de society heb ik meteen verlengd tot eind 2011 (kosten €3,75).
vrijdag 10 december 2010
Coal Pot (1)
Afgelopen week koos ik voor een (ietwat kleine) gehaktbal, met chenna (kikkererwten) en witte rijst.
Ambiance: 7
Keuken: 7
Service: 6
Prijs: 8
zaterdag 4 december 2010
Michelin in Georgetown
zondag 28 november 2010
Wennen...
Ik adviseerde mijn bazen voor mijn vertrek strategie A te volgen. Terug van vakantie lijken de hoge heren toch de voorkeur te geven aan een tegenovergestelde strategie B. Zelfs een loyaal ambtenaar moet ook aan die situatie even wennen.
Het is hier nog steeds dagelijks dertig graden, maar Guyana raakt in kerststemming. Dat is even wennen. Zo is bijvoorbeeld het Oostenrijks consulaat inmiddels voorzien van kerstverlichting en dito takken.
In Guyana is de 'Anschluss' uit 1938 nog eens dunnetjes overgedaan. Oostenrijk en Duitsland delen hier sinds kort de honorair consul. De consul is mijn benedenbuurman. Ik moet nog een beetje wennen aan het eng grote logo aan mijn tuinhek. (De consul is overigens niet van plan om ook de consulaire taken van Tsjechië, Polen en Litouwen en de rest van het Reich op zich te nemen. Hij heeft zijn zinnen vooralsnog gezet op het Vaticaan...).
vrijdag 5 november 2010
Gelukzaligheid wint!
Optocht langs de Seawall. Volgens mij waren alle Guyanezen er. Druk!
zondag 31 oktober 2010
Reisleider
Fotografie en reisleiderschap zijn erg slecht te combineren. De foto-oogst was dan ook bedenkelijk laag. Dit mengsel wordt verder verwerkt tot rum.
vrijdag 17 september 2010
Indianendelicatesse
Mijn voorgangers
Ik mag dan één van de weinige Nederlanders zijn in Guyana, ik ben zeker niet één van de eersten. Al sinds de zeventiende eeuw vestigden zich landgenoten in dit gebied. Het waren, net als ik nu, veelal ontwikkelings-
werkers. Ze vulden hun missie destijds wel iets anders in dan ik nu. Eergisteren heb ik het oude Fort Zeelandia bezocht van mijn vroege (Zeeuwse) voorvaders, op een eiland (Fort Island) in de Essequibo (een 1000 kilometer lange en op sommige plekken kilometers brede rivier) . Op hetzelfde eiland heb ik de Hollandse Kerk bezocht. Er is tegenwoordig een museum in gevestigd.
maandag 13 september 2010
Nattigheid
zondag 12 september 2010
Ik ben veilig
De beveiliger in haar huisje
Het hek zit op slot
Shiba (Japans voor kleine hond), één van de twee honden.
Bijt niet, maar kan flink blaffen.
Een van de bewegingssensors van het alarmsysteem
De 'panic button'.
dinsdag 7 september 2010
Conditie
zondag 5 september 2010
Indianen
September staat in het teken van de indianen. Het is namelijk 'Amerindian Heritage Month'. In de loop van de week ga ik naar een Indianen bazaar en aan het einde van de maand mogelijk weer naar Indianendorp St Cuthberts. Afgelopen vrijdag heb ik Indiaans gegeten. Pepperpot. Het recept is ooit ontwikkeld om vlees langer te kunnen bewaren, maar ook na de uitvinding van de vrieskist is er alle reden om het te blijven bereiden. Het ziet er niet echt smakelijk uit, maar dat is het wel; rundvlees gegaard in een bad van een soort van zoete cassave soep (cassareep) met peper. Mijn buurvrouw nodigde me uit om het te komen eten. We aten het met eigengemaakt brood.
zaterdag 4 september 2010
Inburgering
Na de cricketwedstrijden van afgelopen week, was het deze week tijd voor de volgende fase van mijn inburgering. Om me echt één met de Guyanezen te voelen, vond ik het nodig om me een Guyanees paspoort aan te schaffen. Nederland koos voor Wilders, zelfs Klink was immers door de pomp, tijd om Nederland definitief vaarwel te zeggen. Dat heb ik deze week dus gedaan. Het kostte vreselijk veel moeite. Aanbevelingsbrieven van vrienden overleggen, een vast inkomen en onderdak aantonen, afstand doen van je eerdere nationaliteit enzo. Maar dat is deze week dus allemaal gelukt. Sinds gisteren heb ik niet alleen een Guyanees rijbewijs, maar ook een Guyanees paspoort. Ik ben een Guyanees. En het voelt uitstekend!
Nabericht:
Nee, vrienden in Nederland, wees niet bang. Natuurlijk laat ik Nederland niet vallen. Om een Guyanees paspoort te krijgen, moet je hier in ieder geval vijf jaar wonen. En van mijn Nederlandse paspoort hoef ik tzt ook geen afstand te doen. Het betreft slechts een extra omslag voor mijn paspoort...
maandag 30 augustus 2010
10 out in 18 overs
zondag 29 augustus 2010
Runs, wickets, innings en overs...
Guyana National Stadion of Providence Stadium tijdens de warming-up voor de cricket wedstrijd Guyana vs Trinidad and Tobago. Het stadion biedt plaats aan 15.000 toeschouwers. Gisteren waren het er denk ik zo'n 12 duizend.
In het kader van de inburgering was ik gisteravond alweer in het Guyana National Stadium te vinden. Voor een cricket wedstrijd deze keer. Guyana is in voorbereiding op de Champions League T20, die volgende maand in Zuid-Afrika wordt georganiseerd. Het is een kampioenschap voor clubteams, maar vanuit de West Indies wordt de winnaar van het Caribbean T20 Cup Tournament voor landenteams van afgelopen maand afgevaardigd. Dat toernooi hebben wij verrassend gewonnen.
Er moet nog wel wat gebeuren, willen we kans maken tegen de grote jongens uit India, Australië, Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland en Sri Lanka . Gisteren tegen het overigens ook niet misselijke Trinidad en Tobago (verliezend finalist van de Champions League van afgelopen jaar) kwamen we in de enige inning tekort; 151 runs – 9 wickets tegen 142 runs -4 wickets. We waren niet scherp, vooral aan het einde van onze batting, zowel in de wicket als erbuiten. In hun laatste overs werden meerdere zessen en vieren geslagen. Wij kregen hun bails dan misschien wat vaker naar de grond, maar daar win je een wedstrijd natuurlijk niet alleen mee. Dat we niet op ons best waren komt waarschijnlijk door geruzie over geld. Wie steekt de dollars in zijn zak die dit prestigieuze toernooi oplevert? Het bestuur of zelfs individuele bestuurders van de West Indies Cricket Board? De Guyanese Cricket Board en haar bestuurders? Of toch de spelers van het Guyanese cricket team? Schimmig gedoe over geld, het lijkt de Guyanese politiek wel. Travis, Jonathan, Ramnaresh, Shivnarine, Lennox, focus op de bal!
woensdag 25 augustus 2010
Seawall
Ik heb gisteravond een wandelingetje gemaakt over de Seawall, een betonnen muurtje aan de kust, dat Georgetown moet beschermen tegen de zee. Ik moet er niet te laatdunkend over doen, want mijn werkgever neemt een belangrijk deel van het onderhoud voor zijn rekening. Op zondagavond is het de plek om te zien en gezien te worden. Op een maandagavond loopt er een verdwaalde jogger en fietst er iemand over naar huis. En gisteravond liep ik er dus ook.
zondag 22 augustus 2010
Ne-Yo
zondag 15 augustus 2010
St Cuthbert's Mission
dinsdag 10 augustus 2010
Winkelbureaucratie
maandag 9 augustus 2010
Spookverhalen
Het is er vreselijk, zeiden een stel vrienden en collega's. Er lopen ratten en kakkerlakken. Het stinkt er, en je moet er op houten banken zitten. En dus ging ik er niet naartoe. Totdat ik me begon te realiseren dat geen van mijn vrienden en collega's ooit in de Astor was geweest. Het is de enige bioscoop van Guyana. Alle spookverhalen waren gebaseerd op verhalen van anderen, die het weer van anderen gehoord hadden. Het bleek inderdaad lariekoek. OK, het is allemaal een beetje vervallen. En de geluidskwaliteit is niet al te best, maar de stoelen zijn best aardig, het beeld is prima, en het is er bovenal schoon. Dus geen ratten, geen kakkerlakken, geen stank, geen houten banken. Wel een vreselijk slechte film. Na drie kwartier zijn we weer vertrokken. Maar we komen er dus terug.
maandag 2 augustus 2010
In Afrika
zondag 1 augustus 2010
Emancipatie
Gisteravond waren er festiviteiten in de stad. Lezingen op het pleintje voor het parlementsgebouw en een tocht met kaarsen van het parlement naar het plein van de revolutie.
Vrouw in Afrikaanse klederdracht bij het monument ter herinnering aan de slavenopstand
Ter afsluiting hebben we daarna een bezoek gebracht aan een death metal concert in de Butcher's Pool Bar.
De band speelt linksachter in de hoek. The crowd is going wild.
Vandaag worden de festiviteiten voortgezet met een braderie in het Nationale Park. Zal mij benieuwen. Maar eerst gaan we effe zwemmen.
dinsdag 20 juli 2010
De landenrace
maandag 19 juli 2010
Moord
We brachten een bezoek aan de markt van Parika en maakten in hetzelfde dorp kennis met K., een gepensioneerde Nederlander die met zijn Parikese schone (van een jaar of 25) in het dorp is neergestreken. Terug naar huis heb ik een kat doodgereden. Opeens schoot ie over. Niets meer aan te doen. Ik hoop dat het een straatkat was, en niet Poekie van een ontroostbaar kind. Maar vooruit, we hebben meer van de dood gezien onderweg.
We maakten nog een korte stop aan de zeedijk (seawall). Je vraagt je af of de dijk is aangelegd tegen de oprukkende plastic fles of tegen de zee.