zaterdag 30 januari 2021

Koffie in Zijdebalen

Deze week las ik in het lokale juffertje dat iemand op het lumineuze idee is gekomen om tijdens de lockdown een koffiezaak te beginnen. "De locatie is zo geschikt" zei de ondernemer. "Toeslaan moet nu, crisis of geen crisis". Dat wil ik dan wel eens zien. Zo komt de blogger in crisistijd ook zijn huis nog eens uit. 

Het is niet de eerste keer dat iemand dit een goeie plek vindt om een zaak te beginnen. In 1700 vestigde Van Mollem er zijn zijdenspinnerij. De twijnmolens in de fabriek werden door een waterrad aangedreven. Zo innovatief dat Tsaar Peter de Grote de vernuftige techniek rond 1715 incognito is wezen bekijken. De zaken gingen uitstekend. Meneer van Mollem spon er ook figuurlijk garen bij en liet naast de enorme fabriek een buitenplaats met lusthof Zijdebalen aanleggen.

Nu is het een stukje Utrecht met heel veel beton en straatklinkers. Het gebied, dat een treurig vervallen industrieterrein was geworden, is in korte tijd omgebouwd tot nieuwbouwwijk Zijdebalen. Voor rijke yuppen met trendy koffiezetapparaten. Maar ze hebben vast ook zin om, na de crisis, en als de zon weer schijnt, koffie voor zich te laten zetten in dit nieuwe tentje. Russen incognito zijn wellicht ook welkom. Aan het interieur wordt nog gewerkt, maar de cappuccino en het bananenbrood to go zijn alvast prima.