woensdag 27 januari 2021

Mozart is vandaag jarig

Mozart is vandaag jarig. Of beter, precies 230 jaar geleden was Mozart voor het laatst jarig. Hij stierf in 1791 aan een lokale pandemie, een epidemie, niet van een virus, zoals corona, maar van streptokokken, een besmettelijke bacteriële infectie. Antibiotica bestonden nog niet. Mozart stierf.

Was het maar zo eenduidig. Over Mozart's doodsoorzaak gingen (en gaan) de wildste geruchten rond. Hij zou zijn vergiftigd door zijn concullega Antonio Salieri. Volgens complottheorieën werd ie vermoord door de joden. Anderen beweren dat hij een hersenbloeding had. Volgens zijn schoonzus stierf Mozart omdat de dokter te lang op zich liet wachten. Hij zat in het theater, en wilde pas na de voorstelling bij Mozart langs. Weer anderen zeggen dat de aderlatingen die hij onderging vanwege acute reuma hem verzwakten, met de dood tot gevolg. Nog weer anderen stellen dat het hem fataal werd dat kwaadaardige parasieten de macht hadden overgenomen in zijn darmen. Er wordt ook wel beweerd dat Mozart een hypochonder was, van het ergste soort. Hij verwisselde het tijdelijke met het eeuwige door veel te veel medicijnen te slikken, terwijl hij helemaal niet ziek was. Recent nog beweerden geleerden dat Mozart is gestorven door een tekort aan vitamine D.

Ook over de corona-slachtoffers gaan de wildste geruchten. Er zijn complotdenkers die zeggen dat de joden de veroorzakers zijn van alle covid-ellende. Anderen stellen dat een tekort aan vitamine D tot de covid-dood kan leiden. Covid is niet dodelijker dan een gewone griep, zeggen sommige andere slimmeriken. En die statistieken over het aantal covid-slachtoffers? Bij veel ouderen kan je je afvragen, was het covid, of kunnen we maar beter ouderdom als doodsoorzaak aanwijzen? Eén ding is zeker: Mozart stierf zeker niet van ouderdom. Hij was pas 35.